MARI BOINE OG EMIL KÁRLSEN TIL ALTA LIVE 2022

Mari Boine, Sápmis kanskje aller største stjerne, blir mulig å oppleve på årets Alta Live. Den prisvinnende og internasjonalt anerkjente superstjernen har siden debuten for over 30 år siden gitt ut en helt utrolig innholdsrik diskografi og leverer live-opptredener som kan ta pusten fra alle og enhver. Sammen med det utrolig spennende talentet Emil Karlsen er hun klar for årets Alta Live. 

– Endelig har det klaffet, og vi kan ønske dronningen av Finnmark velkommen til Alta Live i 2021. Dette har vi ventet lenge på, og nå gleder vi oss enormt til Mari Boine skal stå på scenen vår i august, sier festivalsjef Torgeir Ekeland.

Mari Boine, Finnmark og Sápmis største internasjonale artist, har igjennom sin karriere gitt ut 17 album, mottatt fire spellemann-priser (inkludert hedersprisen), er gitt plass til i Rockheim Hall of Fame, fått Nordisk Råds Musikkpris og Samerådets Ærespris. Hun har også blitt utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, gitt æresdoktorat ved Universitetet i Tromsø, og utnevnt til statsstipendiat. I tillegg har hun mottatt høytstående priser som Ole Vig-prisen, Finnmark Fylkes Kulturpris, Anders Jahre’s Kulturpris, og mye mer – en liste som kan ta pusten fra de fleste.

Mari Boine skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz, og til Alta Live har hun naturligvis med seg sitt eminente band.

Sápmis neste superstjerne?
Emil Karlsen fra Omasvuotna/Storfjord i Troms skriver musikk på nordsamisk, men med et sound man ikke har hørt fra Sápmi før: et moderne bandfundament med melodiske vokaler og poetiske tekster, svøpt inn i klassiske strykere og snurrige soniske univers.

Tross sine 23 år har Kárlsen allerede utmerket seg som musiker, låtskriver, produsent, artist og skuespiller. Hans debut-album «Nagirvárrái» inneholder samarbeid med både Arktisk Filharmoni og anerkjente samiske artister som Lávre, Katarina Barruk, og Hildá Länsman, i tillegg til gjesteopptredener av Ella Marie Hætta Isaksen (fra ISÁK) og Áidna.

– Emil har vært på besøk hos oss flere ganger tidligere, som frontmann i det fantastiske indiebandet ‘Resirkulert’, men det er som soloartist at hans karriere virkelig har skutt i været. Vi gleder oss veldig til å ta i mot både Emil og bandet hans til Alta Live i august, en lørdag som ligger an til å en for historiebøkene, sier festivalsjefen.

Alta Live går av stabelen 19. og 20. august i år, og fra før har festivalen annonsert Astrid S, Kjartan Lauritzen, Erlend Ropstad, brenn., Moillrock og Polardegos til årets program.