De fire første artistene er klare

Det er mørkt, det er kaldt, og selv om den flotte førjulstiden er i gang, klarer vi ikke la være å drømme oss bort til neste års festivalsommer.

Nå er de første artistene til neste års Alta Live klare, og vi er stolte av å presentere Erlend Ropstad, Kjartan Lauritzen, brenn. og Polardegos!

Som alltid ønsker Alta Live å gå sin egen vei i programmeringen, og i 2022 blir det intet unntak. Viserock, hiphop, rock og punk-rap er det før som står på menyen. Og vi lover sjangerspredningen blir mye større innen vi har presentert til resterende artistene.

– Store musikalske opplevelser er alltid første prioritert når vi booker våre artister. Disse fire tror vi kommer til å gi noen store øyeblikk i sentrumsparken neste august, sier festivalsjef Torgeir Ekeland.

Fenomenet Kjartan Lauritzen er den første headlineren som er klar for Alta Live 2022. Helt uten et majorlabel i ryggen, har Kjartan Lauritzen fra Balestrand gått fra å være en nesten normal gutt, til å bli Norges nye rap-superhelt. Med sitt brede sognemål, har han tatt Norge med storm, og headliner nå flere av landets største festivaler. Og selvfølgelig også Alta Live!

– Dette blir fest. Bare spør de 8 000 som opplevde Kjartan Lauritzen da han headlinet Jugendfest i Ålesund helgen som var, sier Ekeland.

Showet han leverer er annerledes, og blant annet med fjorårets Alta Live vert, Tarjei Strøm bak trommene. Kjartan byr på seg selv og skaper en unik kontakt med publikum. For dette har P3 Gull-nominert han til «Årets liveartist» to ganger.

Kritikerrost viserocker

Erlend Ropstad har lagt stein på stein i sin 17 år lange musikkarriere og blir beskrevet som en klippe og en kolossal artist innen norsk rock. Han har sakte, men sikkert gått fra supportjobber på små klubber her hjemme og i Europa, og gjennom hundrevis av konserter spilt seg til flere av landets største scener. Flere av låtene hans har dukket opp på filmer og i TV-reklamer i Norge og utlandet. Idet han gikk over til å synge på norsk, opplevde han en mottakelse som muligens står uten sidestykke i landet. Alle hans album har fått utelukkende panegyriske terningkast og anmeldelser, og alle har blitt nominert til minst én Spellemannpris(!).

I april 2021 ga han ut sitt foreløpig siste album Da Himmelen Brant Var Alle Hunder Stille. Albumet fikk terningkast 6 i Dagsavisen, Dagbladet, NRK Sørlandet, samt ellers utelukkende svært gode anmeldelser, høye strømmetall og heftig radiospilling. Hans reflekterende og trygge personlighet, i kombinasjon med kompromissløse låtskriving i den høye og tunge delen av rock, gjør at han beskrives av stadig flere som norsk rocks fremste eksponent for sjangeren.

Fargesprakende rock

Et band vi gleder oss veldig til neste år er Brenn. Eller «brenn.» som de sier. Alt ved brenn. viser at rocken fremdeles kan være uredd, fri, uhøytidelig og fargesprakende, og dessuten påvirket av usannsynlige referanser fra andre musikalske leire. Duoens unike blanding av rockens kompromissløshet kombinert med popens lekenhet og sjarm, har gjort at de skiller seg ut i musikklandskapet og stadig tiltrekker seg nye trofaste fans.

2019 var året hvor brenn. for alvor satte avtrykk på den norske musikkscenen. Debutalbumet «Elsker» skaffet brenn. sin første Spellemann-pris, i kategorien «Årets rock», og i tillegg hanket de inn en nominasjon for «Årets nykommere». Singlene «Du og Jeg» og «Keen» har vært publikumsfavoritter, hvor begge ble plukket ut til ukas låt på P3.

Gjennombruddsåret 2019 var travelt for brenn. også på livefronten; de spilte for fullsatte klubbscener og festivaler i Norge og toppet det hele med Roskildefestivalen. Bandets forrykende liveshow har ført dem på turneer med Honningbarna og Pom Poko, og førte til en nominasjon for «Årets live» under P3-gull i 2019. Live har duoen med seg fullt band, og kan sammenlignes med nasjonale og internasjonale artister som FIDLAR, Mac Demarco og Death By Unga Bunga, der humor og spontanitet står sentralt i konsertfilosofien.

Litt Nord-Norsk galskap

For Alta Live vil alltid det lokale finne sin plass. I 2021 var syv av i alt ni artister på lødagsprogrammet hjemmehørende til Alta. Så mange vil det ikke bli i 2022, men noen godbiter vil det naturligvis bli! Og når to av våre favorittartister, Hanna fra Alta og Jørgen fra Bodø, går sammen for å lage et pønkband helt utenom det vanlige, er vi naturligvis bare nødt til å bane vei for dem på vårt program! Og det har vi selvfølgelig gjort!

Polardegos er et samplebasert punkband bestående av Jørgen Nordeng (ex-Joddski/Tungtvann), Hanna Reinsnes-Moen (Biru Baby), Salvador Sanchez (Darkside of the Force), Rune Mareliussen (Felony Force) og Henrik Seip (Fence, Staalfroköst, Raggabalder).

– Polardegos er klare for å levere en eksplosjon av en konsert under Alta Live 2022, og vi gleder oss med sterkt skrekkblandet fryd, sier festivalsjefen avslutningsvis!